Ο Μεγάλος Αδελφός της εφορίας πιάνει δουλειά καθώς στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσει το φακέλωμα όλων των φορολογουμένων. 

Ο φάκελος σύμφωνα με το Έθνος θα αφορά στην εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση, καθώς και τις δαπάνες διαβίωσης  και έτσι θα μπει τέλος στα τεκμήρια διαβίωσης. Τα στοιχεία για το προφίλ θα αντλούνται από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Το 2014 είναι η τελευταία χρονιά που τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογουμένων.

Τον ερχόμενο Απρίλιο έρχεται το νέο περιουσιολόγιο με την εφορία να αποκτά πλήρη στοιχεία για το εισόδημα, την κινητή και την ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου ξεχωριστά.

Ταυτόχρονα η εφορία θα ελέγχει κάθε οικονομική δραστηριότητα του φορολογούμενου, από εισόδημα και καταθέσεις ως κίνηση δανείων πιστωτικών καρτών αλλά και πληρωμές διδάκτρων, νοσηλίων. 

Με τον νέο τρόπο ελέγχου η εφορία θα έχει πλήρη εικόνα, ώστε να μπορεί να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους real time μάλιστα στο πόθεν έσχες των φορολογουμένων και παράλληλα να ελέγχει κίνηση κεφαλαίων τα οποία μπορεί να προδίδουν κρυφά εισοδήματα.

Το ατομικό προφίλ των φορολογουμένων θα περιλαμβάνει: 

-Καταθέσεις στις τράπεζες
-Τοποθετήσεις χρημάτων σε ομολογα, μετοχές κλπ
-Συμμετοχή σε εταιρείες
-Αγορές ακινήτων
-Αγορές αυτοκινήτων, σκαφών κλπ
-Αγορές μεγάλης αξίας όπως κοσμήματα, έργα τέχνης κλπ
-Πληρωμές δανείων, πιστωτικών καρτών
-Γονικές παροχές
-Πληρωμές ενοικίων, διδάκτρων, λογαριασών ΔΕΚΟ κλπ