Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η επιβράδυνση της ανάκαμψης του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν και τα εργοστάσια επλήγησαν από τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit.

Ο δείκτης υπεύθυνων αγορών των μεταποιητικών επιχειρήσεων PMI μειώθηκε στις 50,7 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 13 μηνών και χαμηλότερο από τις 50,8 μονάδες της πρώτης εκτίμησης. Παρά ταύτα, ο Αύγουστος ήταν ο 14ος συνεχόμενος μήνας με τιμή του PMI πάνω από τις 50 μονάδες, που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάκαμψης και ύφεσης.

Οι εταιρείες αύξησαν ελάχιστα τις τιμές τους τον περασμένο μήνα και η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 15 μήνες - απογοητευτικές ειδήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της την ερχόμενη Πέμπτη. Ο δείκτης PMI που μετρά τη βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε σε χαμηλό 14 μηνών, στις 51 μονάδες από 52,7 μονάδες τον Ιούλιο.

«Αν και κάποια ανάπτυξη είναι καλύτερη από καθόλου ανάπτυξη, οι επιπτώσεις των αυξανόμενων οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις γίνεται πιο ορατή», δήλωσε ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Markit κ. Ρομπ Ντόμπσον. Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν κλιμακωθεί και απειλούν να βλάψουν την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της περιοχής. Ο δείκτης PMI για τον γερμανικό μεταποιητικό τομέα υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών, στις 51,4 μονάδες, ενώ για τον γαλλικό υποχώρησε στις 46,9 μονάδες. «Η Γαλλία παραμένει μία πραγματική πηγή ανησυχίας, όπως και η διολίσθηση της Ιταλίας από σταθερή ανάκαμψη σε στασιμότητα. Οι ενδείξεις ότι η δυναμική της ανάκαμψης υποχώρησε στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία δεν είναι επίσης καθησυχαστικές», πρόσθεσε ο κ. Ντόμπσον.