Μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης σημείωσε η ελβετική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι εξαγωγές της επλήγησαν από τη στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Βέρνη ανακοίνωσε ότι το ελβετικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) έμεινε αμετάβλητο στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,5%.

Πρόκειται για την ασθενέστερη επίδοση της τελευταίας διετίας και είναι χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% που έκαναν 16 οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.

Το πλαφόν στην ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ (1,20 φράγκα ανά ευρώ) που έθεσε πριν από τρία χρόνια η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Suisse National Bank, SNB) συνέβαλε στην καλύτερη επίδοση της ελβετικής οικονομίας από εκείνη της Ευρωζώνης κατά τα 9 από τα τελευταία 12 τρίμηνα, αναφέρει το Bloomberg. Καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και αυτές στη Μέση Ανατολή, αποτελούν βάρος για την παγκόσμια ανάπτυξη, ο Πρόεδρος της SNB Τόμας Γιόρνταν επιβεβαίωσε χθες τη σημασία που έχει το πλαφόν για την αποσόβηση οικονομικών κινδύνων.

Το εμπόριο της Ελβετίας αποτέλεσε βάρος για την ανάπτυξη της οικονομίας της, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων αυξήθηκε μόλις 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο και οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκαν 0,7%.