Μετά τα μέσα Οκτωβρίου τοποθετούνται οι συζητήσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι απίθανο να αρχίσουν νωρίτερα οι συζητήσεις, πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας και προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων, η προσπάθεια να συναντηθεί η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα  εκτός ελληνικού εδάφους έγινε κυρίως για να αποφευχθεί ένας μακρύς έλεγχος, παρόμοιος με αυτόν του προηγούμενου έτους που σύρθηκε για επτά μήνες και ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

«Θα είναι μια προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με το που βρισκόμαστε», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να δείξουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται εντός στόχου και να ηρεμήσουμε όσους ανησυχούν ότι δεν τηρούνται».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ευρέως αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους ήταν απίθανο να αρχίσουν πριν το τέλος της αξιολόγησης της τρόικας και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, στα μέσα Οκτωβρίου.

«Η μείωση του χρέους δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε ο αξιωματούχος, όσον αφορά στις συνομιλίες του Παρισιού. «Είναι κάτι που θα μπορούσαμε να δούμε μετά τα μέσα Οκτωβρίου, πιθανότατα μετά τα stress tests», διεμήνυσε.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο΄ Κόνορ, δήλωσε ότι στο Παρίσι δεν θα εξεταστούν το πως θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το 2014 ή να εξεταστούν ζητήματα που άπτονται της βιωσιμότητας του χρέους.

Τα συγκεκριμένα θέματα, όπως ανέφερε, θα εξεταστούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της αξιολόγησης μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί με τη δήλωση του Εurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.