Έτοιμη να διευρύνει την απαγόρευση δανεισμού στη Ρωσία εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτή την απαγόρευση όλες  ανεξαιρέτως οι δημόσιες επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Η Κομισιόν πρότεινε επίσης να περιοριστεί χρονικά ακόμη περισσότερο, από τις 90 σε 30 ημέρες, η προθεσμία μετά την οποία δεν επιτρέπεται η πώληση χρεογράφων και αξιογράφων που ανήκουν σε ρωσικές τράπεζες εντός της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την επιβολή απαγόρευσης στις αγορές ρωσικών παραγώγων.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις είναι η διεύρυνση των απαγορεύσεων των εξαγωγών προϊόντων που αποκαλούνται «διπλής» χρήσης, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Προτάθηκε να απαγορευθεί σε όλες τις ρωσικές εταιρείες, και όχι μόνον αυτές του αμυντικού τομέα όπως είχε οριστεί στο πακέτο των κυρώσεων του περασμένου Ιουλίου, να αγοράζουν τέτοια προϊόντα.

Ακόμη, συζητείται η επέκταση της απαγόρευσης στην πώληση προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας που προορίζονται για τον τομέα της ενέργειας ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή και οι εγγυήσεις παροχής τεχνικής υποστήριξης, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ εξετάζει την επιβολή απαγόρευσης στον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να εισέρχεται σε εδάφη της Ένωσης.