Η Γαλλία δεν θα τηρήσει τους στόχους για τις περικοπές το 2015 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μισέλ Σαπέν.

Σημειώνεται ότι το Παρίσι δεσμεύτηκε να κάνει εξοικονομήσεις πόρων ύψους 21 δισ. ευρώ περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες το 2015 ωστόσο ο χαμηλός πληθωρισμός φαίνεται πως γεννά δεύτερες σκέψεις.

Ο ασυνήθιστα ασθενικός ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γαλλία, που είναι πολύ κοντινός με αυτόν της ευρωζώνης, έφθασε το 0,5% τον Ιούλιο, σημειώνοντας υποχώρηση σε ετήσια βάση, ενώ ήταν μόλις 0,4% εξαιρουμένων των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού.

Το επίπεδο του πληθωρισμού στη Γαλλία είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που θεωρεί υγιές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήτοι κάτω από το —αλλά αρκετά κοντά στο— 2%.

«Δεν μπορούμε να έχουμε τους ίδιους στόχους με έναν πληθωρισμό ο οποίος έχει γίνει τόσο πολύ αδύναμος», είπε σήμερα απαντώντας σε μια ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με τον στόχο της περιστολής των δημοσίων δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν 21 δισ. ευρώ το 2015 ο Μισέλ Σαπέν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ο Σαπέν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων και περικοπών για την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση του προέδρου Ολάντ είχε εξαγγείλει ότι θα επιτύγχανε την εξοικονόμηση 50 δισεκ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.