Αύριο Πέμπτη κατατίθεται στην Βουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις στο νέο φόρο στα ακίνητα, ενώ την Παρασκευή θα αρχίσει η συζήτησή του.

Η τροπολογία αυτή περιλαμβάνει τις εκπτώσεις με κριτήρια, στα μη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα ακίνητα, τον αριθμό των δόσεων οι οποίες αυξήθηκαν σε έξι, αλλά και τις διορθώσεις για τους 4.000 οικισμούς ενώ θα υπάρξει όριο συνολικής περιουσίας, για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες και εισοδηματικό όριο στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια ποσοστιαίων εκπτώσεων ή εισαγωγής παραμέτρων, οι οποίες θα περιορίζουν το συνολικό κόστος από τη μείωση του φόρου σε έως 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης η τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει να μπει και όριο συνολικής ακίνητης περιουσίας προκειμένου να λάβουν οι φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα την έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα η έκπτωση θα χορηγείται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, με την προϋπόθεση η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που διαθέτει να μην ξεπερνά τα 150 τμ, αλλά πλέον και η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Τέλος, πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προασαυξανόμενο κατά 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, επίσης με την προϋπόθεση ότι η συνολική επιφάνεια των ακινήτων που διαθέτει δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και το ύψος αντικειμενικής που θα οριστεί στην τροπολογία.