Να βγει στις αγορές με 7ετές ομόλογο εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκδόσεις 5ετών και 3ετών ομολόγων, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα.

Στόχος της Αθήνας δεν είναι μόνο η άντληση κεφαλαίων αλλά και η σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο ενόψει και της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το χρέος, το φθινόπωρο. 

Σύμφωνα με τα Νέα, είναι χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε χθες στο Παρίσι, στο περιθώριο της συνάντησης της κυβέρνησης με την τρόικα, ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό της χώρας τον επόμενο χρόνο».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η έκδοση του 7ετούς ομολόγου τοποθετήθηκε από το ίδιο στέλεχος στην περίοδο έως το τέλος του χρόνου, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για Οκτώβριο με Νοέμβριο. 

Παράλληλα αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει νωρίτερα και σε έκδοση 18μηνων εντόκων γραμματίων. Συνολικά, από τις δύο εκδόσεις το υπουργείο υπολογίζει ότι μπορεί να αντλήσει περί τα 3-4 δισ. ευρώ.

Στις επόμενες κινήσεις του υπουργείου είναι η αντικατάσταση τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες με 3ετή και 5ετή ομόλογα, ανοίγοντας ξανά τις εν λόγω εκδόσεις για τον σκοπό αυτόν. Υπολογίζεται ότι συνολικά το άνοιγμα των εκδόσεων θα αφορά ποσό της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ, που δεν θα αποτελεί νέο δανεισμό, αλλά υποκατάσταση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω των εντόκων με μακροπρόθεσμο μέσω των ομολόγων.