Αρχίζει στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον καθορισμένο προγραμματισμό της κοινοπραξίας ENI- KOGAS, η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στην κυπριακή ΑΟΖ από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του υπουργείου Ενέργειας, με «Οδηγία προς Ναυτιλομένους» δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου για γεωτρήσεις. Αυτό, ουσιαστικά αποτελεί και την έναρξη της διαδικασίας των τουλάχιστον δύο διαδοχικών γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει η ΕΝΙ-KOGAS στο επόμενο τρίμηνο.

Πιο συγκεκριμένα,  δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 1.800 τετρ. χλμ που καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα του τεμαχίου «9» όπου βρίσκεται η γεωλογική διαμόρφωση «Ιάσονας» όπως έχει ονομαστεί από το υπουργείο Ενέργειας και την ΕΝΙ, η οποία περιλαμβάνει τα κοιτάσματα «Ονασαγόρας» και «Πράξανδρος».

Η πρώτη γεώτρηση θα γίνει στον «Ονασαγόρα» και επειδή όλα τα γεωλογικά δεδομένα είναι πανομοιότυπα, από τα αποτελέσματα θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα και για τις ποσότητες, την ποιότητα, τη σύνθεση, τις πιέσεις κλπ του φυσικού αερίου στον «Πράξανδρο».

Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για γεωτρήσεις, θαλάσσια περιοχή έκτασης 2.100 τετρ. χλμ. που καλύπτει περίπου το νότιο ήμισυ των τεμαχίων «2» και «3», όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ζήνων», στο οποίο θα ακολουθήσει η δεύτερη γεώτρηση τον Νοέμβριο.