Εύσημα στην Ελλάδα απένειμε ο πρόεδρος του Εurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποιώντας όμως για τις προκλήσεις που παραμένουν για την ελληνική οικονομία.

Το υψηλό χρέος και η εκτόξευση της ανεργίας είναι τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της τακτικής εξαμηνιαίας ακρόασής του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αφού σημείωσε τη σημαντική δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης εντός του 2014.

Σε σχέση με ενδεχόμενη νέα ανάγκη στήριξης, αρκέστηκε στην επισήμανση ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα που ξεκίνησε χθες στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, απαντώντας σε παρατηρήσεις σχετικές με τις ευθύνες της Ευρώπης για την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, στις οποίες προέβη κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, παρατήρησε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν μακροχρόνια και δεν προέκυψαν λόγων των Μνημονίων. Υπογράμμισε επίσης, ότι «τα Μνημόνια δεν είναι έργο της τρόικας αλλά των πολιτικών ηγεσιών» αφού, όπως σημείωσε, «συζητήθηκαν και υπερψηφίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ».

Αναφερόμενος στις αστοχίες της εφαρμογής τους, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι οι ριζικές αλλαγές στις δομές μιας εθνικής οικονομίας δεν είναι εύκολες, αλλά και ότι «δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενισχύθηκε η αξιοπιστία των χωρών που τέθηκαν υπό καθεστώς Μνημονίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε, γενικότερα, ότι για να υπάρξει στην περίπτωση ενός κράτους της ευρωζώνης κάποια βραχυπρόθεσμη ευελιξία σε σχέση με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή από το εν λόγω κράτος ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμης απόδοσης. Επισήμανε επίσης, την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, ώστε να τονωθεί η απασχόληση, ενώ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανία την κάλεσε να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρώπη, επιτρέποντας τις μισθολογικές αυξήσεις και τονώνοντας την υλοποίηση έργων υποδομής στο εσωτερικό της.