Συστηματικοί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα έφεραν τη μείωση της αδήλωτης εργασίας. 

Όπως ανακοίωσε το υπουργείο Εργασίας τον Ιούλιο σε 2.898 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και σε σύνολο 12.492 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 839, δηλαδή το 6,72% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. 

Τα πρόστιμα για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 8.730.119 ευρώ.

Συνολικά στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιουλίου 2014, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 20.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 119.122 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.254 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,73%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, έφτασαν τα 33.613.725 ευρώ.
 
«Η απόφασή μας για την επιχειρησιακή ενιαιοποίηση των βασικών ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, και την αξιοποίηση κοινών εργαλείων και διαδικασιών για τον εστιασμένο έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, αποδείχθηκε σωστή» δήλωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
 
«Ενδεικτικό της σημαντικής βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας με την εφαρμογή του νέου, ενιαιοποιημένου τρόπου ελέγχου της αδήλωτης εργασίας, είναι το γεγονός ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου ανέρχονται στα 16.614.704 και αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικά επιβαλλόμενων προστίμων (33.613.725 ευρώ) από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
 
«Η μάχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είναι διαρκής και δύσκολη. Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας δεν είναι μόνο μια παρέκκλιση από τη νομιμότητα ή ένα απλό σύμπτωμα λανθάνουσας οικονομικής συμπεριφοράς. Συνιστά, στην πραγματικότητα, έκφραση μιας αντιπαραγωγικής και βαθιά ριζωμένης νοοτροπίας με την οποία πραγματοποιείται συχνά το «επιχειρείν» στη χώρα μας».
 
Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε και τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις εκτεταμένης παραβατικότητας.
 
Οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας. Τον Ιούλιο, ο μεγαλύτερος αριθμός αδήλωτων εργαζομένων εμφανίστηκε στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης.
 
Τα πρόστιμα επιβάλλονται άμεσα και επιτόπια ενώ ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Όσα πρόστιμα επιβάλλονται από το Σ.ΕΠ.Ε διαβιβάζονται απευθείας στις εφορίες της χώρας, ενώ αυτά της Ε.ΥΠ.Ε.Α. διαβιβάζονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ, χωρίς να περνούν πλέον από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές.