«Ανέφικτους» χαρακτηρίζει το ίδρυμα Ambrosetti Forum τους στόχους των ευρωπαίων για την ανεργία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας του αμερικανικού δικτύου CNBC.  

Σύμφωνα με την μελέτη που επικαλείται το CNBC, 5,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2008 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η οικονομική κρίση αύξησε το επίπεδο της ανεργίας στην ΕΕ, η οποία τώρα απαιτεί την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τους πολιτικούς για να ενισχυθεί η ζήτηση εργασίας και για να εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Όπως αναφέρει το ίδρυμα, «η υψηλή ανεργία, η πτώση των τιμών και η στάσιμη ανάπτυξη θα αποτελέσουν το επίκεντρο των φετινών συζητήσεων στο Ambrosetti Forum στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, το οποίο συγκεντρώνει αρχηγούς κρατών, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και ακαδημαϊκούς».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η ανεργία στα κράτη μέλη του θα παραμένει πολύ πιο κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα το λιγότερο έως το 2016. Ο μέσος όρος της ανεργίας στην ΕΕ παρέμεινε τον Ιούλιο στο 10,3%, στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο. Το ένα τέταρτο περίπου (24,5%) των Ισπανών παραμένει άνεργο, όπως και το 12,6% των Ιταλών ή το 11,5% των Ιρλανδών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα», τονίζεται χαρακτηριστικά, «οι συγγραφείς της έκθεσης αμφιβάλλουν για το ενδεχόμενο επίτευξης του στόχου της ΕΕ για τη δημιουργία 20 εκατομμύρια θέσεων εργασίας έως το 2020», ενώ στην έκθεση σημειώνεται συγκεκριμένα:

«Φαντάζει ως ένας ιδιαίτερα ανέφικτος στόχος όσον αφορά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες θα πρέπει να δημιουργήσουν αντιστοίχως 4,4 εκατομμύρια, 2,5 εκατομμύρια και 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «η έκθεση κάνει αναφορά και στη νεανική ανεργία που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Ισπανία και στην Ελλάδα, όπου το ήμισυ σχεδόν των νέων κάτω των 25 παραμένει άνεργο».