Προς τη δημιουργία νέων κανόνων που θα παρέχουν τη δυνατότητα «επιμερισμού βαρών» σε ιδιώτες ομολογιούχους, κατά την αναδιάρθρωση χρεών υπερχρεωμένων κρατών που ζητούν βοήθεια κινείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των New York Times, «η νέα προσέγγιση σηματοδοτεί τη μεταβολή στον τρόπο αντίληψης του ΔΝΤ σχετικά με το ακανθώδες και πολιτικά δύσκολο θέμα, ως προς το πώς και πότε θα καθορίζεται ότι το χρέος μιας χώρας δεν είναι πλέον βιώσιμο και, το πιο σημαντικό, σε ποιο βαθμό θα απαιτείται η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στον επιμερισμό του κόστους της αναδιάρθρωσης έναντι της διάσωσης που βασίζεται στους φορολογούμενους της χώρας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αξιωματούχοι του Ταμείου, επενδυτές και ακαδημαϊκοί συζήτησαν το θέμα χθες κατά τη διάσκεψη για τον εορτασμό της 70ης επετείου του συστήματος Bretton Woods (στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ) για την παγκόσμια χρηματοοικονομική συνεργασία. Η ώθηση για τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτικών, ότι μετά την ταραγμένη κρίση χρέους στην Ελλάδα και την αποτυχία των hedge funds να υποχρεώσουν την Αργεντινή να τους αποζημιώσει, οι κανόνες για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών θα πρέπει να διασαφηνισθούν», όπως επισημαίνεται.

«H πρόταση του Ταμείου, η οποία θα δέσμευε τους ομολογιούχους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα με επέκταση της περιόδου ωρίμανσης, ώστε να μην μπορούν να τα εκποιήσουν, αντιμετωπίζει την αντίθεση πολλών επενδυτών και των επαγγελματικών τους οργανώσεων» σημειώνεται.

Οι ΝΥ Τimes προσθέτουν:

«Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αντιστάθηκε για καιρό στις προσπάθειες του Ταμείου για τη διαμόρφωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, ήταν επιφυλακτικό σχετικά με το σχέδιο. Μετά ωστόσο από ένα έτος διαβουλεύσεων με ειδικούς των αγορών και με ακαδημαϊκούς, οι αξιωματούχοι του Ταμείου θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα για να αναθεωρήσουν την πολιτική τους. Θεωρούν επίσης ότι έχουν απαντήσει σε παλαιότερες ενστάσεις των επενδυτών ότι η νέα προσέγγιση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο "κούρεμα" των ομολόγων. Εάν η νέα προσέγγιση υιοθετηθεί από το διοικητικό συμβούλιο, τότε θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από τις αρχές του επόμενου έτους».