Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Με ανάμικτες αντιδράσεις, σε όλο τον κόσμο, έγιναν δεκτές την Πέμπτη οι απροσδόκητες ανακοινώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αποφάσεις, ίσως, κομβικές για την Ευρωζώνη αλλά και ειδικότερα για την ελληνική οικονομία.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου της Φρανκφούρτης στο ιστορικό 0,05% και η εξαγγελία της αγοράς ομολόγων 500 δισ. ευρώ προκάλεσαν ευφορία στην άλλη όχθη του Ατλαντικού -ικανοποίηση ΔΝΤ και Λαγκάρντ- και δυσφορία στο Βερολίνο, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για παρακινδυνευμένη κίνηση. Αναμφίβολα, όμως, εντάσσονται στο πνεύμα της προ διετίας φράσης του κ. Ντράγκι «θα κάνω ό,τι χρειαστεί» για το ευρώ.

Θετικές προσδοκίες για Ευρωζώνη και ελληνική οικονομία

«Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην ζώνη του ευρώ και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι η μείωση στο παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ υποβοηθά την οικονομική δραστηριότητα και δύναται να αυξήσει την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, τα αντισυμβατικά μέτρα ενίσχυσης (ποσοτική χαλάρωση) από την ΕΚΤ μπορούν να συντελέσουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού τους, πιέζοντας το ευρώ προς τα κάτω (κάνοντας έτσι τα ελληνικά προϊόντα περισσότερο ανταγωνιστικά)» δηλώνει στο newpost o Nίκος Γεωργικόπουλος, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Stern School of Business), προσθέτοντας:

«Επίσης, η πρόσβαση της χώρας μας στις διεθνείς αγορές (μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων) θα είναι ευκολότερη και με χαμηλότερο κόστος. Βέβαια, η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη, λόγω των επώδυνων προγραμμάτων σταθεροποίησης και τον περιορισμό της ζήτησης, ωστόσο τα οφέλη της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις σταθεροποίησης που αποτυπώνονται σε συγκεκριμένους δείκτες για την ελληνική οικονομία (π.χ. πρωτογενές πλεονάσματα, δείκτης οικονομικού κλίματος, σημαντική επιβράδυνση της μείωσης του ΑΕΠ, κτλ.) μπορούν να δράσουν καταλυτικά για την εισροή σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα».

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους κερδισμένους δανειολήπτες, που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς και αυτούς που έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια αφού τους δίνεται ανάσα με «ψαλίδισμα» της δόσης.

Η δύσκολη ανάκαμψη και οι κίνδυνοι

Επιστρέφοντας στο μακροοικονομικό επίπεδο, για όλα αυτά, βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, την οποία διατύπωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Xανς-Βέρνερ Ζιν. «Η ΕΚΤ έχει χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά της πάρα πολύ σύντομα και έχει μειώσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τώρα βρίσκεται σε μία παγίδα ρευστότητας. Δεν μπορεί να κάνει και πολλά σε αυτή τη θέση» σημείωσε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ντράγκι. 

Ο ίδιος προειδοποίησε: «Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα. Με το να το κάνει αυτό, θα αναλάβει πιστωτικό κίνδυνο, κάτι το οποίο δεν της επιτρέπεται, αφού αυτό αποτελεί δημοσιονομικό και όχι νομισματικό μέτρο πολιτικής. Κάνοντας κάτι τέτοιο, οι ζημιές της ΕΚΤ θα βαρύνουν τους ευρωπαίους φορολογούμενους».

Παράλληλα, η χρησιμοποίηση των «όπλων» της ΕΚΤ δεν εγγυώνται και ταχύτερο δρόμο προς την ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης. Ο κ. Γεωργικόπουλος επισημαίνει ότι «δεν αναμένεται να έρθει τόσο σύντομα, παρά την αποκλιμάκωση του κλίματος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές από την κρίση δημόσιου χρέους των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και της Ιρλανδίας. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες εντάσεις στο γεωπολιτικό επίπεδο (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία) με τις συνακόλουθες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία θα συνεχίσουν να επιδρούν αρνητικά στις οικονομίες της Ευρωζώνης, και επομένως αιτιολογείται η πεποίθηση ότι τα βασικά επιτόκια -ακόμη και ύστερα και από την πρόσφατη μείωση- θα παραμείνουν στα επίπεδα αυτά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

ΕΚΤ όπως Fed;

Όσο για το εάν η ΕΚΤ αρχίζει να βαδίζει στα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) o κ. Γεωργικόπουλος τονίζει στο newpost την ουσιώδη διαφορά ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ. 

«Ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης χαρακτηρίζεται από χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, η οικονομία των ΗΠΑ έχει ήδη εισέλθει σε φάση ταχύτερης ανάπτυξης. H πολιτική της ΕΚΤ ακoλουθεί -εν μέρει- τα βήματα της Fed αλλά με μια χρονική καθυστέρηση. Η βασική διαφορά έγκειται στο ότι η ΕΚΤ προβαίνει τώρα σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής ενώ τα περισσότερα μέλη της εφαρμόζουν ταυτόχρονα πολιτικές λιτότητας, η Fed απεναντίας προβαίνει σε σταδιακή περικοπή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης έχοντας ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.