Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να περάσουν στην  νομοθετική ρύθμιση για τον φόρο στα ακίνητα, οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «πράγματι υπήρξε λάθος στον υπολογισμό του φόρου», λάθος που όπως είπε, εντοπίστηκε και διορθώνεται.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η διόρθωση του λάθους που αφορά στα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα περάσει στην σχετική τροπολογία πριν από την καταβολή του φόρου. Μέχρι στιγμής από επίσημα χείλη δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσοστό της έκπτωσης, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμανθεί στο 40% αφού η βεβαίωση του φόρου δεν μπορεί να πέσει κάτω από 3,2 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ και να ψηφιστεί. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιος θα πληρώσει τι, καθώς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα το αλαλούμ με τις δόσεις. Συγκεκριμένα, όσοι μπαίνουν στο taxis διαπιστώνουν ότι πρέπει να πληρώσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου δυο δόσεις, δηλαδή την δόση του Αυγούστου που έχει λήξει αλλά με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή μεταφέρθηκε να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και τη δόση του Σεπτεμβρίου.

Ακόμη εμφανίζεται ότι η τελευταία δόση του φόρου πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου αντί για το τέλος Φεβρουαρίου 2015 όπως έχει ανακοινωθεί.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αλλαγές, περίπου 600.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές εντός ορίων οικισμών και εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών για τους οποίους με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προέκυψε υπέρογκος φόρος, θα λάβουν εκκαθαριστικά με μειωμένο φόρο.

Συγκεκριμένα, για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, η ευνοϊκότερη αξία μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.