Την πτώχευση του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου Tour Operator Solvex, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Πρόκειται για το τρίτο πρακτορείο σε διάστημα δύο μηνών καθώς δύο ακόμα ρωσικά πρακτορεία ταξιδίων είχαν πτωχεύσει στο τέλος Ιουλίου. 

Στη Ρωσία επικρατεί αναταραχή αφού πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία που η πτώχευσή της θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες εταιρείες στην αγορά.

Τον κίνδυνο αυτό επισημαίνει και σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναφέρει ότι υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά ενώ τονίζει ότι προτεραιότητα της χώρας μας είναι η ομαλή εξυπηρέτηση των Ρώσων που διακινήθηκαν απο το συγκεκριμένο πρακτορείο και βρίσκονται στη χώρα μας.

Για περίοδο «αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την πιθανότητα πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης πτώχευσης του ρωσικού Tour Operator Solvex, Αγίας Πετρούπολης, ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει ότι προτεραιότητα παραμένει η ομαλή εξυπηρέτηση των Ρώσων που διακινήθηκαν από τον Solvex και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έως ότου αυτοί επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

» Όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις, διανύουμε μία περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την πιθανότητα πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά. Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την κατάσταση διασφαλίζοντας την θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού, όπως έπραξαν και στις προηγούμενες αντίστοιχες πτωχεύσεις και η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά τις εταιρείες που πλήττονται σοβαρά από τις εξελίξεις. 

«Ευελπιστούμε πως με τη σταδιακή βελτίωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην περιοχή, το σπάσιμο της "φούσκας" και την αναμενόμενη εξυγίανση και αναδιάρθρωση των δικτύων διάθεσης, σύντομα θα αναφανούν και πάλι οι εξαιρετικές προοπτικές της Ρωσίας, ακόμη και της Ουκρανίας». Υπενθυμίζεται ότι μεσοπρόθεσμα, οι συγκεκριμένες αγορές παραμένουν από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο τις 2,5 εκατ. αφίξεις έως το 2021.