current views are: 1

8 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:04

Η τρόικα πιέζει για ομαδικές απολύσεις και όρια συνταξιοδότησης

Ασφυκτικές πιέσεις δέχτηκαν στο Παρίσι οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, που είχαν μεταβεί για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Δημοσίευση 16:04’
αρθρο-newpost

Ασφυκτικές πιέσεις δέχτηκαν στο Παρίσι οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, που είχαν μεταβεί για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ασφυκτικές πιέσεις δέχτηκαν στο Παρίσι οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, που είχαν μεταβεί για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τους δανειστές να θέτουν στο «τραπέζι» επώδυνα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών αφορούσαν την αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης, το «ψαλίδι» στις κατώτατες συντάξεις, τον περιορισμό των απεργιών και των παροχών προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Οι απαιτήσεις της τρόικας

Η τρόικα στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Γιάννη Βρούτση και την Άννα Στρατηγανάκη, έθεσαν τις παρακάτω απαιτήσεις:

1. Ομαδικές απολύσεις. Στο Παρίσι, η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων βρέθηκε στο επίκεντρο. Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, επέμεινε πως οι αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί έχουν βελτιώσει το σύστημα έγκρισης των απολύσεων. Σημειώνεται πως με το νέο καθεστώς, η έγκριση  των ομαδικών απολύσεων γίνεται από Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του υπουργού.

2. Κατώτατες συντάξεις. Η τρόικα έθεσε στο «τραπέζι» και πάλι το ζήτημα των κατώτατων συντάξεων. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έγινε αναφορά στον συσχετισμό της κατώτατης σύνταξης με το ύψος του κατώτατου μισθού, με την ελληνική πλευρά να αντιδρά έντονα στην επαναφορά του θέματος. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ουδέποτε ετέθη ούτε και τίθεται συνολικά για την κυβέρνηση θέμα μείωσης των κατώτατων συντάξεων. 

3. Όρια συνταξιοδότησης. Για ακόμη μια φορά, οι εκπρόσωποι των δανειστών «άνοιξαν» το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των ετών ασφάλισης, που χρειάζονται για την έξοδο στη σύνταξη. 

4. Συνδικαλισμός. Οι δανειστές «άνοιξαν» και το θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82, σχετικά με το πως αποφασίζονται οι απεργίες, αλλά και το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης της ανταπεργίας (lockout). Το υπουργείο Εργασίας έχει αποδεχθεί την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ωστόσο διατυπώνονται ισχυρές αντιρρήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Αντιδράσεις εγείρουν βεβαίως και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τη ΓΣΕΕ να αποδίδει την εμμονή της τρόικας σε εγχώριους συνομιλητές της. Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προτείνει η τρόικα αφορούν:

– Τις αποφάσεις για κήρυξη απεργιών με το 50% + 1 των εγγεγραμμένων στο σωματείο. 

– Την αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. 

– Την τροποποίηση της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

– Την επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (lockout).


σχετικα αρθρα