Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει σχετικά με το τι θα γίνει έπειτα από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος από της Βρυξέλλες. 

Όπως είπε, εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος ή να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που δεν κριθεί απαραίτητο από ελληνικής πλευράς να υπάρξει νέα στήριξη, ο ίδιος αξιωματούχος, ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται από τις αγορές, ενώ προσέθεσε πως με δεδομένο ότι  η συμμετοχή της ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους -ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες- θα ήταν οξύμωρο να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο μόνο η συμμετοχή του Ταμείου.

Σχετικά με το χρέος, ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι το θέμα είναι αντικείμενο συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση στην εν εξελίξει αξιολόγηση, επεσήμανε ωστόσο ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως, διευκρίνισε ότι η ανάλυση επί της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, δηλαδή την πορεία του ελλείμματος, τα έσοδα και οι δαπάνες

Σχετικά με το άτυπο Eurogroup το οποίο θα γίνει την Παρασκευή στο Μιλάνο, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα εξεταστεί η πρόοδος που σημειώθηκε στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι και ενόψει της έλευσης της τρόικας.