Αντιστέκονται στις πιέσεις οι ελληνικές εξαγωγές, παρά το έντονο πρόβλημα ρευστότητας και τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα λόγω των συνθηκών στο εξωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ανοδική ορμή περιορίζεται και άρα επιβάλλεται να αναληφθεί άμεσα δράση.

"Προτεραιότητα κατά τον ΣΕΒΕ πρέπει να δοθεί στην κατάργηση ή μείωση επιβαρύνσεων και λειτουργικού και διοικητικού κόστους που αφορούν την παραγωγή και τη μεταποίηση διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, καθώς αυτές μαζί με την εξωστρέφεια – της οποίας η ενίσχυση είναι επιτακτική και με στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 – θα πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες ανάπτυξης της Ελλάδας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛΣΤΑΤ) και την επεξεργασία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για τον Ιούλιο 2014, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) κατέγραψαν αύξηση κατά 1,8% συγκριτικά με τον Ιούλιο 2013. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν και οι εισαγωγές (κατά 9,3% χωρίς τα καύσιμα), με αποτέλεσμα τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 19%.

"Από τον Ιανουάριο του 2014 η κατά μήνα πορεία των ελληνικών εξαγωγών είναι ανοδική, που είναι ένα θετικό σημάδι, ωστόσο σε απόλυτες τιμές, η αξία των εξαγωγών παραμένει οριακά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.