current views are: 4

9 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:06

ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 20% για ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ρύθμιση με τις διορθώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Δημοσίευση 15:06’
αρθρο-newpost

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ρύθμιση με τις διορθώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ρύθμιση με τις διορθώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στην τελική τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται έκπτωση 20% για ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τα οποία σε όλη τη διάρκεια του 2013. Έτσι, εάν το ακίνητο είχε νοικιαστεί για κάποιο διάστημα εντός του περασμένου έτους, τότε ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται την έκπτωση.

Με την τροπολογία αλλάζει επίσης ο τρόπος υπολογισμού για τα οικόπεδα εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικών αξιών

Ξεκλειδώνουν ταυτόχρονα οι έξι δόσεις, με την τελευταία να τοποθετείται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015. 

Για την έκπτωση 50% σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ (συν 1.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος), όπως αναφέρει η τροπολογία δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά δεν θα χορηγείται έκπτωση εφόσον η αξία των ακινήτων ξεπερνά τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο ή τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά.

Εξάλλου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί να καθορίζονται περιπτώσεις, οι οποίες υπάγονται στις περιπτώσεις απαλλαγής ή μειωμένης καταβολής του φόρου.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης τη διεύρυνση της απαλλαγής από το φόρο για το 2014 για ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Κεφαλλονιά. Αυτό αφορά όχι μόνο τα σεισμόπληκτα κτίσματα του νησιού και των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας αλλά και το οικόπεδο που αναλογεί στα κτίσματα.

Επίσης, για το 2014, ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων των κηρυχθέντων ως πολεοδομικά ανενεργών στην παλαιά τους θέση οικισμών Πεπονιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας – Πανάρετης και Πυλωρών του νομού Κοζάνης, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον, καθ’ όλο το έτος 2013 αυτά δεν ηλεκτροδοτοδοτήθηκαν.

Τέλος, απαλλάσσονται από τον φόρο τα κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Διαβάστε την τροπολογία με τις τελικές διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ


σχετικα αρθρα