Φρένο στην ανάπλαση της έκτασης στο Ελληνικό βάζει με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην απόφαση που κοινοποιήθηκε χθες στο ΤΑΙΠΕΔ, το Ελεγκτικό Συνέδριο επικαλείται τυπικούς και τεχνικούς λόγους, οι οποίοι αναστέλλουν προσωρινά τουλάχιστον την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό.

Σύμφωνα με Τα Νέα μπορεί η απόφαση να μιλά για τυπικούς και τεχνικούς λόγους χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία του διαγωνισμού, ωστόσο από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει αμέσως σε αίτηση ανάκλησης της απόφασης, όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις. 

Συγκεκριμένα, αντίστοιχες αποφάσεις είχε λάβει το Ελεγκτικό Συνέδριο και σε άλλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ όπως το ακίνητο για Κασσιόπης Κέρκυρας στην NCH, του Παλιουρίου Χαλκιδικής στον Ιβάν Σαββίδη, του χαρτοφυλάκιο των 28 κτιρίων του δημοσίου μέσω sale & leaseback στις Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ- σήμερα Grivalia AEEAΠ κ.τ.λ.).

Σε ότι αφορά στο Ελληνικό, υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία της Lamda Development είχε κερδίσει το διαγωνισμό για την ανάπλαση της έκτασης έναντι τιμήματος 915 εκατ. ευρώ. Ωστοσο για να προχωρήσει η επόμενη φάση και να ξεκινήσουν τα έργα έπρεπε να εγκριθεί πρώτα η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πάντως όπως είχε γράψει το newpost η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό έχει προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης αλλά και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα απέστειλαν και εξώδικο στο Ταμείο, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις του Δ.Σ παράνομες. 

Ταυτόχρονα έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Προϊσταμένης Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Φάκου, η οποία διερευνά, μετά από  πρωτοβουλία της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα που της παρέδωσε το σχετικό φάκελο, τυχόν ύπαρξη ποινικών ευθυνών για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις κάθε εμπλεκομένου προσώπου.