Για το 2017 μετέθεσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τον στόχο της Γαλλίας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ, παρά τη δέσμευσή της να επιτύχει τον στόχο αυτό έως το 2015. Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά αποτυχιών του Παρισιού να επιτύχει τους δημοσιονομικούς του στόχους.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σαπέν τόνισε πως δεν ζητά οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων της ΕΕ για τα δημοσιονομικά όρια, αλλά ότι θέλει οι Βρυξέλλες να λάβουν υπόψη τους τη συνεχιζόμενη αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να είναι ασθενείς, η μείωση του ελλείμματος που σχεδιάζουμε για το 2015 θα περιορισθεί στο 4,3% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3% το 2017», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Ο κ. Σαπέν σημείωσε ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στην πραγματικότητα ελαφρά στο 4,4% φέτος και ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το τρέχον σχέδιο για εξοικονόμηση δαπανών 21 δισεκ. ευρώ το 2015, ενώ δεν θα αυξήσει τους φόρους στη διάρκεια του έτους αυτού. Ο υπουργός προέβλεψε ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το επόμενο έτος.