Κατά 24% μείωσε η Gazprom τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία, σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία μεταφοράς αερίου PGNiG.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της PGNiG, την Τρίτη "παρατηρήθηκε μείωση των παραδόσεων κατά περίπου 24% σε σύγκριση με τον όγκο που είχε παραγγελθεί" από τους αγωγούς φυσικού αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. 

"Εξετάζουμε τις αιτίες, κυρίως για να διευκρινίσουμε εάν οφείλονται σε τεχνικούς ή εμπορικούς λόγους", πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με τη Βαρσοβία, μείωση του όγκου του φυσικού αερίου κατά 20% παρατηρήθηκε και την Δευτέρα.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δηλώσεις  του επικεφαλής της ουκρανικής μονοπωλιακής εταιρείας Ukrtansgaz, η ωσία άρχισε να περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία, διαταράσσοντας κατά τον τρόπο αυτό την ανάστροφη ροή προς την Ουκρανία.

"Τα πράγματα δεν εξελίσσονται και πολύ ομαλά. Σήμερα η Ρωσία άρχισε να περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία με σκοπό να διαταράξει την ανάστροφη ροή του αερίου που λαμβάνουμε εμείς από την Πολωνία. Στις 2 το μεσημέρι η Πολωνία σταμάτησε την ανάστροφη ροή στην Ουκρανία ύψους 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων" φέρεται να είπε στο Κίεβο ο επικεφαλής της εταιρείας, Ιχόρ Προκόπιφ.

Η Gazprom δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής. Μία πηγή ωστόσο είπε ότι οι καταγγελίες της Βαρσοβίας "εξετάζονται".