Σε πρόστιμο 58,77 εκατ. δολαρίων καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο η εταιρεία πληροφορικής Hewlett-Packard για τη δωροδοκία ρώσων αξιωματούχων προκειμένου να κερδίσει μια σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Λόουελ Γένσεν επέβαλε την ποινή αφού πρώτα η εταιρεία ομολόγησε την ενοχή της, κρίνοντάς την για την παραβίαση της νομοθεσίας περί καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ομολογία της εταιρείας, στελέχη της θυγατρικής της Hewlett-Packard στη Ρωσία είχαν δημιουργήσει ένα μυστικό ταμείο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που χρησιμοποιούνταν για να χρηματοδοτούνται διεφθαρμένοι ρώσοι αξιωματούχοι οι οποίοι τελικά παραχώρησαν στην εταιρεία μια σύμβαση ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων για τα γραφεία του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης. 

«Η θυγατρική της Hewlett Packard στη Ρωσία έχει δώσει εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες και μίζες από ένα μυστικό ταμείο που της επέτρεψε να κερδίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο με τη ρωσική κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Ποινικών Υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Μάρσαλ Μίλερ.