Επικρίσεις κατά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διατυπώνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχετικά με την πώληση ελληνικών ομολόγων.

«Η Γερμανία χαρίζει στην Ελλάδα δισεκατομμύρια», είναι ο τίτλος στη FAZ, η οποία δημοσιεύει δυο άρθρα που αφορούν στην αγορά ελληνικών ομολόγων από την γερμανική τράπεζα ακινήτων Hypo Real Estate, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

H εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα ακόμα και μετά το κούρεμα αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά της. Όμως η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πιστωτής, δεν επωφελείται».

Όπως αναφέρει η FAZ που επικαλείται δικές της πληροφορίες, θα μπορούσαν να «είχαν αποφευχθεί οικονομικές ζημίες ύψους 2,6 δισ. ευρώ που επιβαρύνουν τους Γερμανούς φορολογούμενους εάν η τράπεζα που διαχειρίστηκε την εκκαθάριση της Hypo Real Estate διαπραγματευόταν τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,3 δισ. ευρώ όχι με βάση ξένο δίκαιο αλλά γερμανικό».

«Το κρατικό ταμείο για τη στήριξη των τραπεζών Soffin, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αρνείται την ορθότητα των στοιχείων και θεωρεί ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι μικρότεροι» συνεχίζει η εφημερίδα που καταλογίζει λάθη στον χειρισμό του υπουργείου Οικονομικών από τα οποία επωφελήθηκαν hedge funds τα οποία βρίσκονται κυρίως στη Βρετανία.

Η «bad bank» FMS, η οποία διέθετε τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα από ότι όλες οι γερμανικές τράπεζες μαζί, πούλησε στα ξένα hedge fund με ζημία 475 δολαρίων. Τα εν λόγω ελληνικά ομόλογα είχαν μεγαλύτερη αξία από τα κανονικά ομόλογα διότι δεν θα πλήττονταν από το κούρεμα που είχε συμφωνηθεί να γίνει. Τα ξένα hedge fund κερδίζουν τώρα χρήματα εις βάρος των γερμανών φορολογουμένων.