Σκληρές επικρίσεις από τους εταίρους της δέχθηκε η Γαλλία στο χθεσινό Eurogroup όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρήσει την προθεσμία για να επαναφέρει τα δημοσιονομικά της σε τάξη παρά την παράταση που της είχε δοθεί. 

Το Παρίσι, ενθαρρυμένο από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μοιάζει να απομακρύνεται από την αυστηρή προσήλωση στις πολιτικές λιτότητας, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμά του εντός του ορίου που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ (το 3% του ΑΕΠ της) πριν από το 2017, παρά την παράταση της προθεσμίας που είχε εξασφαλίσει ως το 2015.

Η ανακοίνωση αυτή, αντιμετωπίστηκε σχεδόν σαν προσβολή από πολλούς υπουργούς Οικονομικών κρατών-μελών της ευρωζώνης, ιδίως μετά τις οδυνηρές περικοπές που έκαναν πολλές κυβερνήσεις για να μειώσουν τα διογκωμένα ελλείμματά τους και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

«Η Γαλλία άκουσε τα εξ αμάξης», είπε ένας αξιωματούχος. Ένας δεύτερος είπε ότι ουδείς επιτέθηκε άμεσα στον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, πάντως «οι (άλλοι) υπουργοί (Οικονομικών) ήταν πολύ δυσαρεστημένοι» όσον αφορά τη συγκεκριμένη εξέλιξη. 

Μάλιστα η ανακοίνωση του Παρισιού εξόργισε πολλούς από τους υπουργούς διότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Γαλλίας ήταν στην πραγματικότητα ταχύτερος από αυτόν που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2013: αντί για ύφεση (-0,1%) καταγράφηκε οριακή ανάπτυξη (0,3%).