Για ολιγωρία σχετικά με την πώληση ελληνικών ομολόγων κατηγορεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Σε άρθρο της με τίτλο «Η Γερμανία χαρίζει στην Ελλάδα δισεκατομμύρια», η FAZ αναφέρεται εκτενώς στην ελληνικών ομολόγων από την γερμανική τράπεζα ακινήτων Hypo Real Estate.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2012 με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η Hypo κατέγραψε απώλειες περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς κατείχε ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερης αξίας από ό,τι όλες οι γερμανικές τράπεζες μαζί. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες της εφημερίδας, 2,56 δισεκατομμύρια από αυτές τις απώλειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

«Η Ελλάδα αποπληρώνει και μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους της πλήρως τα δάνειά της. Η Γερμανία όμως, ένας από τους μεγαλύτερούς της πιστωτές, μένει σε όχι ασήμαντο βαθμό με άδεια χέρια. Διότι, για κακή τύχη του Γερμανού φορολογουμένου, η κρατική εταιρία εκκαθάρισης της τράπεζας ακινήτων Hypo Real Estate δεν διέκρινε ή δεν πρόσεξε τη διαφορά ανάμεσα σε δύο κατηγορίες ομολόγων», γράφει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά του, το κρατικό ταμείο για τη στήριξη των τραπεζών Soffin, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αρνείται την ορθότητα των στοιχείων και θεωρεί ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι μικρότεροι».

Σχολιάζοντας το θέμα μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) σημείωσε απόψε ότι η εφημερίδα κάνει λάθος στην εκτίμησή της και υποστηριξε ότι «η Γερμανία χάρισε δισεκατομμύρια στα hedge funds και όχι στην Ελλάδα».