"Ο βασικός δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη είναι αυτός των επενδύσεων", τόνισε σήμερα ο Ιταλός υπουργός οικονομίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, λίγο μετά τη λήξη του άτυπου Ecofin στο Μιλάνο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη επίσπευσης και υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι 28 υπουργοί οικονομίας της ΕΕ αναζήτησαν σήμερα τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση των επενδύσεων, κυρίως ιδιωτικών, στην Ευρώπη. Οι 28 υπουργοί οικονομίας ανέθεσαν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να παρουσιάσουν, έως την επόμενη συνάντησή τους τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο, ένα κατάλογο επενδυτικών εργαλείων.

 Tόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, όσο και ο Ιταλός υπουργός οικονομικών υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 20% από το 2007.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν ανέφερε ότι η Επιτροπή, ήδη εργάζεται προκειμένου να κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία που θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.

Ωστόσο, ο Φιλανδός Επίτροπος επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησής τους. 

Με την άποψη του Φιλανδού Επιτρόπου συμφώνησε και ο Ιταλός προεδρεύων του Συμβουλίου, λέγοντας ότι "κλειδί" για την ανάπτυξη είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να επισπευστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να εισέλθει σε νέα περίοδο ύφεσης, λέγοντας ότι τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η ΕΚΤ αποκλείουν τον κίνδυνο αυτό. 

TAGS