current views are: 10

14 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:24

Αυτά είναι τα 1.375 πρατήρια υγρών καυσίμων που δεν κλέβουν (Όλη η λίστα)

Στον «αέρα» βρίσκεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα ο κατάλογος με τα πρατήρια υγρών καυσίμων που δεν κλέβουν κράτος και καταναλωτές. 

Δημοσίευση 13:24’
αρθρο-newpost

Στον «αέρα» βρίσκεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα ο κατάλογος με τα πρατήρια υγρών καυσίμων που δεν κλέβουν κράτος και καταναλωτές. 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Στον «αέρα» βρίσκεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα ο κατάλογος με τα πρατήρια υγρών καυσίμων που δεν κλέβουν κράτος και καταναλωτές. 

Η πρώτη «λευκή λίστα» περιλαμβάνει τα 1.375 που έχουν θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα εισροών – εκροών και αποστέλλουν όλα τα στοιχεία των καυσίμων που διαθέτουν, παραλαμβάνουν και μεταπωλούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η λίστα με τα 1.375 πρατήρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής στην α’ και β’ φάση εφαρμογής του συστήματος (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Ιωάννινα, Αχαΐα, Ηράκλειο) το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 2.323 πρατήρια, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων που λειτουργούν.

Από αυτά, τα 2.058 ή το 88,6% έχει οριστικοποιήσει την εγκατάσταση, εκ των οποίων το 58,8%, περισσότερα από 1.100 πρατήρια έχουν αρχίσει να αποστέλλουν στοιχεία στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το  ποσοστό συμμόρφωσης αγγίζει το 98%. Στην τρίτη φάση εφαρμογής του συστήματος, που αφορά την υπόλοιπη επικράτεια αναμένεται να συνδεθούν περίπου 2.000-2.500 πρατήρια, από τα οποία ήδη τα 580 έχουν εγκαταστήσει και τα 150 από αυτά αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΓΓΠΣ.

Πετούν το «μπαλάκι» στους πολίτες

Το σύστημα εισροών – εκροών έχει ως στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τη δημιουργία συνθηκών ομαλής λειτουργίας στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Ωστόσο, με τη δημοσιοποίηση αυτού του καταλόγου, τα συναρμόδια υπουργεία πετούν το «μπαλάκι» στους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να «τιμωρήσουν» τα πρατήρια, που δεν έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών – εκροών. 

Κατά την παρουσίαση των νέων δράσεων και της πορείας εφαρμογής του συστήματος εισροών – εκροών, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Τσαβδάρης, συνέστησε στους καταναλωτές να μην προμηθεύονται βενζίνη και πετρέλαιο από πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών – εκροών. «Αυτοί πιθανότατα σας εξαπατούν τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα» τόνισε ο κ. Τσαβδάρης.

Εν τω μεταξύ, η εφαρμογή του νόμου για το λαθρεμπόριο, που ψηφίστηκε προ διετίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία καθυστερεί. Με την εφαρμογή του νόμου θα έκλεινε άμεσα το 30% των πρατηρίων σε όλη την Επικράτεια, ποσοστό που δεν έχει εγκαταστήσει καν το σύστημα εισροών – εκροών, καθώς και ένας επιπλέον αριθμός που εμφανίζει απόκλιση εισροών – εκροών σε ποσοστό πάνω από 1,5%.

Παρόλα αυτά, τα συναρμόδια υπουργεία εμφανίζονται να μη γνωρίζουν ποια είναι τα πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα, για να προβούν στις προβλεπόμενες αυστηρές κυρώσεις, καθώς και αυτά που στέλνουν στοιχεία και εμφανίζουν αποκλίσεις πέραν του προβλεπόμενου ποσοστού (1,5%).

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβδάρης, «τηλεπρόστιμα δεν μπορείς να επιβάλεις. Θα πρέπει να προηγηθούν και φυσικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί η παράβαση».

Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία ήρθαν αντιμέτωπα με μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση, ελλείψει συντονισμένης παρακολούθηση του μέτρου κατά τη σταδιακή εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να λάβουν μέτρα, τα οποία θα προκαλούσαν «σοκ» στην αγορά.

Τα μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων

Εκτός από τη δημοσιοποίηση της «λευκής λίστας», στα μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα περιλαμβάνονται: 

  • Η παροχή πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο στις εταιρείες εμπορίας, σχετικά με τα πρατήρια που δεν διαθέτουν σύστημα εισροών – εκροών και δεν αποστέλλουν στοιχεία στη ΓΓΠΣ ενώ θα θεσπιστεί η απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν συνδεθεί.
  • Η δημιουργία έως τις 30 Οκτωβρίου μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα βλέπουν στο κινητό τους τηλέφωνο τα πρατήρια που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα, καθώς και τις τιμές στις οποίες θα πωλούν τη βενζίνη και το πετρέλαιο.
  • Η εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα, ώστε να εντοπίζεται η θέση τους σε πραγματικό χρόνο.
  •  Η σύνταξη υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών στις 990 φορολογικές αποθήκες (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας κλπ).
     

σχετικα αρθρα