Αισιόδοξη είναι η πρώτη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί ως Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι κατά τη Συνάντηση Κορυφής της 6ης Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γνωρίσει μια «στροφή» περνώντας σε μια νέα περίοδο «σταθερότητας και υποστήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη εξήγησε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα με τις ευρωεκλογές και εάν δεν γίνει τίποτα θα εκληφθεί ως απόρριψη. Εάν κατά τη διάρκεια της πενταετίας δεν υπάρξει μια αποφασιστική δράση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, θα είναι και το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος».

Υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος Γιούνκερ «είναι στραμμένοι προς την ίδια κατεύθυνση, ήτοι την ανάπτυξη και την απασχόληση για να δοθεί ελπίδα ιδιαίτερα στη νεολαία, την ελληνική νεολαία, την ισπανική, ιταλική καθώς και γαλλική νεολαία» και απέρριψε κάθε υπαινιγμό τοποθέτησής του «κάτω από την κηδεμονία» των δύο αντιπροέδρων στα πλευρά του, του Φιλανδού Jyrki Katainen και του Λετονού Valdis Dombrovskis .

«Ένας θα είναι ο Επίτροπος και μια η εξουσία» απάντησε και πρόσθεσε : «Η Επιτροπή είναι ένα συλλογικό όργανο, οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, ο δε ρόλος των αντιπροέδρων είναι περισσότερο συντονιστικός... η προσπάθεια είναι ιστορική... θα διαμορφώσουμε μια ομάδα δράσης».

'Εως τις 4 Νοεμβρίου, οπότε θα έχει περάσει την απαραίτητη ακρόαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση του διορισμού του ως Επιτρόπου, ο Π. Μοσκοβισί διατηρεί την βουλευτική του ιδιότητα στη Γαλλία. Ετσι θα συμμετέχει την ερχόμενη Τρίτη, στην έκτακτη σύγκλιση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατά την οποία ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του μετά τον ανασχηματισμό και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «χωρίς δισταγμό» θα δώσει την ψήφο του στον πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι το αίσθημα «εμπιστοσύνης» είναι απαραίτητο για την έλξη των επενδύσεων στη χώρα.
Στο ερώτημα εάν η Γαλλία μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει ακόμα μια παράταση για να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2017 και όχι το 2015 που προέβλεπε, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε :
«Οι διαδικασίες στην ΕΕ θα πρέπει να ακολουθηθούν και θα είναι γύρω στις 15 Νοεμβρίου που θα ξέρουμε. Η απόφαση θα παρθεί ύστερα από έναν αντικειμενικό έλεγχο. Θα έχω να εξετάσω τη Γαλλία όπως τις άλλες χώρες».
.