Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Αύγουστο σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται ήδη με μισθούς ανώτερους του κατώτατου.

«Ο νέος αναπτυξιακός κύκλος της οικονομίας πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην ποιότητα, την εξωστρέφεια και τον ανταγωνιστικό δυναμισμό της πραγματικής παραγωγής. Ώστε οι μισθοί να αυξάνονται διαρκώς, ακολουθώντας την άνοδο της παραγωγικότητας και τις επιδόσεις της οικονομίας.

Στο παρελθόν αυτός ο κανόνας παραβιάζονταν συχνά. Ο προσδιορισμός των κατώτατων μισθών γινόταν συνήθως με αυθαίρετο τρόπο, έξω και πέρα από τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της παραγωγικότητας. 

Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Ο νέος μηχανισμός, υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό ύστερα από κοινωνική διαβούλευση, λαμβάνοντας όμως υπόψη – και για πρώτη φορά στην Ελλάδα – τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας. Οι αμοιβές πρέπει να «καθρεφτίζουν» τη δύναμη της οικονομίας, την παραγωγικότητα κάθε κλάδου και επιχείρησης.

Συνεπώς, το να πιστεύει κάποιος ότι με μια απότομη αύξηση των κατώτατων αμοιβών αυτή τη στιγμή και για το σύνολο των εργαζομένων και κλάδων της οικονομίας στα 751 ευρώ - όπως δηλαδή ήταν τον 2009 - θα ξαναγυρίσουμε αυτόματα και στις συνθήκες προ κρίσης σα να μη συνέβη τίποτε, αποτελεί μια αυταπάτη. Μια επικίνδυνη αυταπάτη, καθώς το μόνο που θα επιφέρει είναι μια κατάσταση κλονισμού ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας, η οποία έχει μόλις σταθεροποιηθεί.

Υπενθυμίζω ότι στις 5 Δεκεμβρίου 2013 παρουσιάσαμε για πρώτη φορά και με απόλυτη ακρίβεια μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», μεταξύ άλλων πολύτιμων στοιχείων, την διαστρωμάτωση των μισθών των εργαζομένων στις συνολικά 196.965 επιχειρήσεις στην Ελλάδα που απασχολούν τουλάχιστον έναν μισθωτό εργαζόμενο.

Στο ύψος του κατώτατου μισθού αμείβεται το 7,69% των εργαζόμενων στο σύνολο των 1.371.450 μισθωτών της χώρας, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται ήδη με μισθούς ανώτερους του κατώτατου. Όσον αφορά τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και ο φετινός Αύγουστος συνεχίζει να εμφανίζει θετικό πρόσημο προσλήψεων, παρότι πρόκειται για μήνα που ιστορικά παρουσιάζει συνήθως αρνητικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά στις ροές απασχόλησης.».