Με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων απειλούνται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οφειλέτες του ΟΑΕΕ οι οποίοι λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες μαζικά ειδοποιήσεις για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στους ασφαλισμένους που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ αποστέλλεται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) «ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών», με την οποία ενημερώνονται ότι αν σε 20 ημέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης δεν επιδιώξουν την εξόφληση ή κάποια ρύθμιση των χρεών τους, τότε «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας, καθώς και των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων)». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα, πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, δηλαδή οι μισοί. Τα χρέη προς το Ταμείο, που πλέον βρίσκεται στα όρια του κραχ, έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. 

Μάλιστα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες ημέρες, αφού το Ταμείο πήρε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις μέχρι τέλος του έτους.