Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συναντήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας. 

Όπως αποκάλυψε ο Β. Χόιερ στον κ. Δένδια, η ΕΤΕπ εξετάζει την υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και με κεντρικό άξονα να βοηθηθούν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Χόιερ σχολίασε ότι είναι σημαντική η πρόοδος στον τομέα της ανεργίας «αλλά η κρίση δεν τελείωσε και θα θεωρήσουμε ότι αυτό συμβαίνει όταν αρχίσουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας».

Επίσης, υπογράμμισε ότι ενώ ο στόχος για το 2014 ήταν να διατεθεί στην Ελλάδα περίπου 1 δισ. ευρώ, στο εννεάμηνο έχει διατεθεί ήδη 1,4 δισ. ευρώ.

Από τα βασικά θέματα της συζήτησης ήταν και το πρόβλημα μεταφοράς της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα για τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 400 εκατ. ευρώ που «κάθονται» στα διαρθρωτικά ταμεία από προγράμματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ, έχουν απορροφηθεί 168 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, εκτίμησε ότι το πρόβλημα που εντοπίζεται στη μεταφορά της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βελτιωθεί από το υπό σύσταση δεύτερο υποταμείο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο συμμετέχει η ΕΤΕπ. Και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, από την πλευρά του, δήλωσε πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν περαιτέρω μέσω των δράσεων και αυτού του εργαλείου.