current views are: 3

21 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:23

Η παγίδα του ΕΝΦΙΑ για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους- Τα νέα εκκαθαριστικά

Το ένα λάθος μετά το άλλο συνεχίζει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών με τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Δημοσίευση 09:23’
αρθρο-newpost

Το ένα λάθος μετά το άλλο συνεχίζει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών με τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Το ένα λάθος μετά το άλλο συνεχίζει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών με τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Μετά το μπέρδεμα με τις δόσεις και τις εκπτώσεις που δικαιούνται χιλιάδες φορολογούμενοι και το οποίο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, στη λίστα των γκαφών έρχεται να προστεθεί μία ακόμα, σχετικά με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μπορεί να ανακοινώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων δικαιούνται ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση ωστόσο η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή γράφει ακριβώς το αντίθετο! Ότι οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων θα φορολογηθούν σαν να έχουν κατοικίες.

Το υπουργείο Τουρισμού για να προλάβει τα… χειρότερα έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα ενοικιαζόμενα θα αντιμετωπίζονται όπως τα ξενοδοχεία δηλαδή με περιορισμένες επιβαρύνσεις, ενώ από τη ρύθμιση θα εξαιρούνται οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις- βίλες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μετά από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η λογική της διάταξης που προστέθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ψηφισθέν στις 11/9/2014 νομοσχέδιο είναι, οι προβλέψεις που ισχύουν για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) να εφαρμόζονται και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα πλην των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων – βιλών του άρθρου 46 παρ. 5 του ν. 4179/2013)».

Με λάθη και τα νέα εκκαθαριστικά

Την ώρα που οι φορολογούμενοι προσπαθούν καταλάβουν τί τελικά πρέπει να πληρώσουν για να μην επιβαρυνθούν στο τέλος και με πρόστιμο, τα νέα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο www.gsis.gr περιλαμβάνουν νέα λάθη!
Συγκεκριμένα, από το ποσό της οφειλής και των δόσεων που πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό που κάποιοι πλήρωσαν από τον Αύγουστο, πριν δηλαδή να εγκριθεί η τροπολογία με τις νέες ρυθμίσεις και την επέκταση των δόσεων.

Ταυτόχρονα, οι εκπτώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στο ποσό οφειλής και μέχρι στιγμής είναι άγνωστο και το πότε θα περάσουν. Έτσι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν στο τέλος του μήνα την 1η από τις 6 δόσεις, περιμένοντας τις διορθώσεις ή τις εκπτώσεις που δικαιούνται, οι οποίες θα συμψηφιστούν μελλοντικά σε κάποια από τις επόμενες δόσεις.  

Παρά το γεγονός ότι η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων είχε ανακοινώσει ότι τα νέα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα από την Δευτέρα, τα ξημερώματα της Κυριακής αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Taxis η σχετική ανακοίνωση.

Τα νέα εκκαθαριστικά, αφορούν στους ιδιοκτήτες που ανήκουν σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες:

(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.

(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,

(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και

(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζονται οι προθεσμίες πληρωμής των 6 δόσεων:

Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30-09-2014
Η 2η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-10-2014
Η 3η δόση θα πρέπει να πληρωθείέως τις 28-11-2014
Η 4η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-12-2014
Η 5η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30-01-2015
Η 6η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 27-02-2015

Η παγίδα για χιλιάδες φορολογούμενους

Και μέσα σε όλο το αλαλούμ, ο νέος φόρος για τα ακίνητα κρύβει και μία μεγάλη παγίδα για τους φορολογούμενους και συγκεκριμένα το κριτήριο του τεκμαρτού εισοδήματος.

Βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος εξαιρούνται των εκπτώσεων δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.
Αυτό γιατί σύμφωνα με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ που κατατέθηκε στη Βουλή το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (φτωχούς, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους κ.λπ.) είναι το μεγαλύτερο μεταξύ του συνολικού πραγματικού εισοδήματος και του τεκμαρτού, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Έτσι για παράδειγμα ένα ζευγάρι με ένα παιδί που έχει ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ -δηλαδή μικρότερο του εισοδηματικού ορίου των 11.000 ευρώ που ισχύει για την έκπτωση 50% του ΕΝΦΙΑ- χάνει την έκπτωση εάν έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα και ένα αυτοκίνητο καθώς το τεκμαρτό του εισόδημα εμφανίζεται υψηλότερο των 11.000 ευρώ και αυτό θα μετρήσει για να χορηγηθεί η έκπτωση.

 


σχετικα αρθρα