Τέλος στα σενάρια περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στα γραφεία του Οργανισμού στο Λουξεμβούργο, που επικαλείται η Καθημερινή, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική διάθεση, ούτε στην ΕΕ ούτε στο ΔΝΤ για “κούρεμα” »

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι μια επέκταση της ωρίμανσης και μια μικρή μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια και όχι στα δάνεια του EFSF, είπε ο Ρέγκλινκ και προσέθεσε:

«Δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να γίνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει βιασύνη και δεν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει και καμία ανάγκη ακόμα και γι’ αυτές τις μικρές παρεμβάσεις».

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα τελειώνει στο τέλος του χρόνου, ακόμα και αν δεν εκταμιευθεί η τελευταία δόση», εξηγώντας ότι αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση με την τρόικα μέχρι τότε -η οποία ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και έχει πολλά θέματα «αγκάθια»- τα χρήματα που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα (1,8 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό - ΕFSF) θα τα χάσει οριστικά.

Ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι για πρώτη φορά πολύ συγκεκριμένος και δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα χρονικά πλαίσια του τέλους του 2014.

Αν χρειαστεί επιμήκυνση του προγράμματος, τότε ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό θα είναι «μία πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα είναι τόσο απλή.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα δεν συζητείται, δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό, καθώς πολλά κράτη-μέλη έχουν θέσει ως όρο την παρουσία του ΔΝΤ απαραιτήτως για να δανείσουν κάποια χώρα, οπότε δεν βλέπω πώς θα γίνει αυτή η έξοδος του Ταμείου», είπε χαρακτηριστικά.