Τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για αλλαγή της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά και στο νόμο που ετοιμάζεται για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία», ο κ. Δένδιας και σε ερώτηση εάν είναι γνωστός ο αριθμός των «μπαταχτσήδων» είπε ότι αυτός θα προκύψει από τη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και ότι προϋποθέτει μία σύγκριση της επιχειρησιακής οικονομικής κατάστασης με την ατομική οικονομική κατάσταση.

«Το νομοθέτημα θέτει γενικούς όρους, δεν ξεκαθαρίζει ποιος είναι ποιος» σημείωσε ο υπουργός που προσέθεσε:

«Η τρόικα είχε διατυπώσει μία σκέψη να υπάρχει κάποιο σχήμα που θα εποπτεύει την εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος, εφόσον συμφωνηθεί. Πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε για τη ρύθμιση και μετά να δούμε αν χρειάζεται μία τακτική, καθημερινή επιτήρηση ως προς την εφαρμογή της ή μπορεί να γίνεται έλεγχος σε περιοδικά διαστήματα. Θα το δούμε, δεν είναι απαγορευτικό».

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι «αν θεραπεύσουμε τις αιτίες, δεν χρειάζονται ρυθμίσεις. Αν ρυθμίσουμε τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά, το πρόβλημα θα το έχουν μόνο οι απατεώνες».

Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αναστολή της υπουργικής απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που επέτρεπε αυτή τη διαδικασία σε δέκα περιοχές της χώρας, τόνισε:

«Δεν με έπεισε η απόφαση της αναστολής, όπως και πολλούς δεν έπεισε. Το μέτρο ήταν δοκιμαστικό. Όταν με προσωρινές διαταγές εμποδίζεται η δοκιμαστική περίοδος, δεν θα έχουμε απλώς στοιχεία για να κάνουμε μία συζήτηση, που θα κάναμε στο τέλος του χρόνου».

Ο υπουργός εξήγησε ότι το υπουργείο μεθοδεύει την υλοποίηση ενός συνολικού σχήματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις δυνατότητες του επιχειρείν.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε στους νέους ανθρώπους την αντίληψη ότι δεν χρειάζεται για να ευτυχήσουν στη ζωή τους να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορούν να φτιάξουν επιχειρήσεις, μπορούν βγουν στην αγορά και το κράτος δεν θα είναι απλώς δίκαιο, αλλά θα τους διευκολύνει σ' αυτήν τη δραστηριότητα τους. Όπως επίσης και να τους πούμε ότι και η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή», είπε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε:

«Όποιος αποτύχει μία φορά δεν πρόκειται να τον κρεμάσουμε στο Σύνταγμα, αν, βεβαίως, δεν είναι απατεώνας. Και στις προηγμένες χώρες η αποτυχία συγχωρείται, αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10.000 καινούργιους επιχειρηματίες. Η ανεργία δεν μπορεί να απορροφηθεί από το κράτος».