«Γκάζια» για μεταρρυθμίσεις -και μέτρα- από την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Η καγκελάριος δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντηση πως είναι εντυπωσιασμένη από τον αριθμό των μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει το Παρίσι, αλλά υπογράμμισε πως έγκειται στις Βρυξέλλες το πότε θα σταματήσουν οι γαλλικές προσπάθειες για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

«Ο Μανουέλ Βαλς παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του και πιστεύω πως η Γαλλία θα λάβει έναν εντυπωσιακό αριθμό μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Βλέπω τις μεγάλες προσπάθειες και η αξιολόγησή τους έγκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ακόμα.

Ο Βαλς, ο οποίος έκανε την πρώτη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός, δήλωσε πως ήρθε για να «πείσει» τη Γερμανία ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις.

O γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι «η Γαλλία δεν είναι το άρρωστο παιδί της Ευρώπης».

Ζήτησε από τον γερμανικό λαό να έχει εμπιστοσύνη στη χώρα του, ενώ έκανε λόγο για την επιθυμία της κυβέρνησής του να δει την Γερμανία να διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο στα θέματα ανάπτυξης

Επισήμανε μάλιστα ότι η Γαλλία θα προσπαθήσει να μιμηθεί την Γερμανία, η οποία πριν από δέκα χρόνια από ασθενής της Ευρώπης έγινε η ατμομηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης, εφόσον όμως και η ίδια η Γερμανία ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να συνεχιστούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

Ο Βαλς μετέβη στο Βερολίνο για να παρουσιάσει στην καγκελάριο τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησής του και για να ζητήσει από την πρώτη οικονομία της Ευρώπης να προχωρήσει σε επενδύσεις ώστε να ανακάμψει η οικονομία της περιφέρειας.

Η Μέρκελ υποστήριξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πως υπάρχουν «πολλές δυνατότητες να δημιουργηθεί ανάπτυξη χωρίς επιπλέον χρήματα».