Για σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας να απαντήσει περί ενδεχόμενου νέου πακέτου.

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο σχετικά με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα, «δεν υπάρχει παζάρι».

«Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ συνέχισε λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι υποκατάστατο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ότι η εφαρμογή τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πως η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται και από τις αγορές που πρόσφεραν χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Οι αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και σε όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα, σημείωσε.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρονική στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη νομισματική ένωση

Για την Ευρωζώνη εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της», σημειώνοντας ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει σταματήσει στο δεύτερο τρίμηνο και οι προοπτικές για την οικονομία είναι ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ως τροχοπέδη για την ανάκαμψη έθεσε την υψηλή ανεργία, τις γεωπολιτικές εντάσεις και την ανεπάρκεια των μεταρρυθμίσεων.

Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι «η οικονομική κρίση θα τελειώσει μόνο αν εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος μη εφαρμογής τους μπορεί να επιβαρύνει το κλίμα των επενδύσεων.

«Η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην οικονομία, όταν οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν να αναλαμβάνουν κινδύνους, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής πολιτικής, αλλά κυρίως από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ευρωζώνη πιο αξιόπιστη.

Τέλος, σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ «TLTRO», ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι απλώς και μόνο η ανακοίνωσή του έχει ήδη θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των χρηματοπιστωτικών αγορών.