Την αναβολή της διαμάχης μεταξύ της Κομισιόν και της Gazprom επιβεβαίωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνιστικότητας Χοακίν Αλμούνια.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φλωρεντία επεσήμανε πως η «υπόθεση έχει κλείσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρευνα για τους όρους λειτουργίας της ρωσικής εταιρίας στην ΕΕ ενδέχεται να συνεχιστεί.

Όπως επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά του το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση των συνομιλιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν βρίσκεται σε «εξαιρετικά λεπτή θέση» γιατί αν προχωρήσει σε κοινοποίηση των αιτιάσεών της κατά της Gazprom, η Μόσχα θα ερμηνεύσει αμέσως την εξέλιξη αυτή ως επιβολή κυρώσεων και ως εκμετάλλευση της εν λόγω διαμάχης (περί δεσπόζουσας θέσης) μεταξύ Gazprom και Επιτροπής για πολιτικούς σκοπούς.

«Το πλαίσιο λοιπόν είναι εξαιρετικά ασταθές για να μπορέσουν να κινηθούν οι υπηρεσίες του κ. Αλμούνια», εξηγεί στο Europolitique ειδικός που παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν έχει αναφερθεί ευθέως στη Gazprom στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά ρωσικών εταιρειών. Η Gazprom έχει μεν επηρεαστεί όσον αφορά τους τομείς του πετρελαίου και των τραπεζών, αλλά έχει ληφθεί πρόνοια ώστε να μην επηρεαστεί το ευαίσθητο θέμα της κύριας δραστηριότητάς της, της παροχής φυσικού αερίου.