Έντονες επιφυλάξεις εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών (ΟΒΕ) για την αποτελεσματικότητα του μέτρου μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που κατατέθηκε με τροπολογία χθες στη Βουλή.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα, η κατανάλωση θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΒΕ η μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τη νέα τροπολογία θα είναι 12 λεπτά, δηλαδή η τιμή του θα κυμανθεί στα 1,13 με 1,15 ευρώ το λίτρο.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι από το 2011 που ο ΕΦΚ ήταν στον χαμηλό συντελεστή, έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα των νοικοκυριών, με παράλληλη αύξηση όλων των φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή τιμή ανά λίτρο φαντάζει απλησίαστη, με αποτέλεσμα και πάλι οι καταναλωτές να μην μπορέσουν να αγοράσουν. Η δε επιδότηση των αδύναμων νοικοκυριών, όπως έδειξε η πράξη, αφορά λίγα μόνο νοικοκυριά, αφήνοντας στο κρύο τη μεγάλη πλειοψηφία τους», επισημαίνεται.

«Φοβόμαστε ότι και φέτος το χειμώνα θα έχουμε όλες εκείνες τις τραγικές συνέπειες στην κοινωνία και στο περιβάλλον που εμφανίστηκαν με δραματικό τρόπο πέρσι, ενώ από την άλλη ο στόχος των δημοσίων εσόδων και πάλι δεν θα επιτευχθεί» αναφέρεται.

Η ΟΒΕ επιμένει στη θέση της, «ο ΕΦΚ να επανέλθει στα επίπεδα του Απριλίου του 2011, στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που μαζί με τον ΦΠΑ 23% ανέρχονταν στα 25,83 ευρώ το χιλιόλιτρο και όχι ο καταναλωτής να επιβαρύνεται με το νέο ΕΦΚ 230 ευρώ που μαζί με το ΦΠΑ θα ανέλθει στα 282,90 ευρώ το χιλιόλιτρο».