Χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης για την ευρωζώνη αναμένει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην εφημερίδα της Λιθουανίας Verslo Zinios, ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων είναι πιθανόν να πλήξει την επιχειρηματικότητα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ωστόσο προσθέτει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί προς και από τη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης έχουν μέχρι στιγμής περιορισμένες συνέπειες στην οικονομία της ευρωζώνης. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι οι ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον της ευρωζώνης. 

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε λάβει για την θερινή περίοδο, οι οικονομικές συνθήκες είναι κάπως υποτονικότερες από ό,τι περιμέναμε. Συνολικά, ωστόσο, αναμένουμε χαμηλού ρυθμού ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους». 

Παράλληλα ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι πλέον εξαρτάται από τις κυβερνήσεις το αν θα αναλάβουν αποφασιστική δράση για να προωθήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να ακυρώσουν την πρόοδο που καταγράφηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οφείλουν να εκμεταλλευτούν κάθε μέσον για να καταστήσουν τη δημοσιονομική πολιτική περισσότερο φιλική προς την οικονομική ανάπτυξη, λέει. 

Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι «η απαράδεκτα υψηλή ανεργία» και η συνεχιζόμενη αδυναμία αύξησης του δανεισμού είναι πιθανόν να πλήξουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε μη συμβατικά εργαλεία στο πλαίσιο της εντολής μας και να αλλάξουμε το μέγεθος ή τη σύνθεση των μη συμβατικών παρεμβάσεών μας, εάν υπάρξει ανάγκη, ώστε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους μίας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού», λέει.