Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας δεν κλήθηκε να παράσχει στήριξη ρευστότητας στην προβληματική Corpbank, δήλωσε ο διοικητής του Ιδρύματος Ιβάν Ίσκροφ, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του μεγαλομετόχου της CCB Τσβέταν Βασίλεφ. 

Ο κ. Ίσκροφ δημοσίευσε μια δήλωση σε απάντηση ενός μηνύματος του κ. Βασίλεφ, που είχε αναρτηθεί στο προσωπικό ιστολόγιο του μεγαλομετόχου της Corpbank. Σε αυτή την ανάρτηση, ο κ. Βασίλεφ ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε αρνηθεί να στηρίξει την Corpbank. 

Ο κ. Βασίλεφ, κατηγορεί άτομα και κρατικούς φορείς για "πογκρόμ" κατά της τράπεζάς του και υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διάσωση της τράπεζας, τονίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ίσκροφ υποστηρίζει ότι η δήλωση του κ. Βασίλεφ περιέχει μια σειρά από ψευδείς δηλώσεις που σχετίζονται με το έργο της ΒΝΒ και τον ίδιο.  

Ο κ. Ίσκροφ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της ΒΝΒ να τεθεί η Coprbank και η Victoria Bank -επίσης μέλος του ομίλου Corpbank- υπό καθεστώς εποπτείας έγινε "έπειτα από γραπτό αίτημα των διοικήσεων των δύο τραπεζών προς την ΒΝΒ και καμία από τις δύο δεν ζήτησε από την ΒΝΒ να τη στηρίξει με ρευστότητα". 

Στο μεταξύ, το συμβούλιο διευθυντών του Χρηματιστηρίου της Σόφιας παρέτεινε την απαγόρευση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Corpbank μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, ενώ το θέμα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς και στελέχη της Corpbank -σε νέα επιστολή τους προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης- κατηγορούν την ΒΝΒ ότι "δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, όταν έπρεπε". 

Στην επιστολή τους, που δημοσιεύουν μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βουλγαρίας, παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων του περασμένου Ιουνίου, που οδήγησαν την Corpbank σε καθεστώς εποπτείας και αδιέξοδο. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι επιθέσεις κατά της Corpbank ξεκίνησαν στις 10 Ιουνίου και κλιμακώθηκαν τρεις μέρες αργότερα, όταν "ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσίευσαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι στα γραφεία της τράπεζας πραγματοποιήθηκε αστυνομική έρευνα". 

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ενημέρωσαν την ΒΝΒ για τις "επιθέσεις που δέχεται η τράπεζα" και ζήτησαν την εφαρμογή μέτρων για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και τον τερματισμό της διάδοσης πληροφοριών που πλήττουν την φήμη της τράπεζας. Τέτοια μέτρα, τονίζουν, δεν ελήφθησαν από την ΒΝΒ, παρά το γεγονός ότι απαιτούνται από τον Νόμο. 

Στο διάστημα πριν από την 20η Ιουνίου, όταν η τράπεζα τέθηκε σε καθεστώς εποπτείας και ανεστάλησαν όλες οι δραστηριότητές της, οι καταθέτες απέσυραν ποσό 1,5 δισ. λέβα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, εκπρόσωπος της ΒΝΒ βρισκόταν στα γραφεία της Corpbank και ήταν ενήμερος για ό,τι συνέβαινε και πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση σε σχέση με τη ρευστότητα της τράπεζας, τονίζουν τα στελέχη της Corpbank. 

Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, ήταν προφανές ότι τέτοιες μεγάλες αναλήψεις θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της τράπεζας, όμως η ΒΝΒ, αντί να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τα χειρότερα, "παρέμεινε απαθής παρατηρητής των γεγονότων". 

Τονίζουν, δε, ότι στις 11 Σεπτεμβρίου απέστειλαν επιστολή στην BNB, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για τη λήψη επειγόντων μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης της τράπεζας.