Πρόταση για χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων από τη γερμανική KfW, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Πρόκειται για σύσταση ενός ακόμη υπο-ταμείου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IFG ). 

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά τη συνάντηση, η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι από τη γερμανική πλευρά προβλέπει τη χρηματοδοτική συνδρομή στο πρόγραμμα εξοικονόμησης από τη γερμανική τράπεζας KfW, η οποία, ήδη, συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο από τα τρία υπο- ταμεία του IFG, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα άλλα δύο υπο-ταμεία αποσκοπούν σε κεφαλαιουχική συμμετοχή σε ΜΜΕ καθώς και σε χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής.
 
Ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε ότι η αναβάθμιση των κτιρίων ήταν ένας από τους μοχλούς που οδήγησαν τη γερμανική οικονομία στην έξοδο από την κρίση. Επίσης, τόνισε ότι αυτές οι επενδύσεις βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επεσήμανε ότι η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα θα συνεχιστεί.
 
Επί τάπητος τέθηκαν οι εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση και οι πιθανές επιπτώσεις τους στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς και η ελληνική πρόταση για δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης για το φυσικό αέριο, που θα τεθεί και στο επόμενο συμβούλιο υπουργών.
 
Ο κ. Μανιάτης υπουργός παρουσίασε στον γερμανό αντικαγκελάριο τις εξελίξεις στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και απηύθυνε πρόσκληση στις γερμανικές εταιρίες να συμμετάσχουν στον προσεχή γύρο παραχωρήσεων για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Τέλος, συζητήθηκαν η πρόοδος στον τομέα των αγωγών, με έμφαση στον ΤΑΡ και τον ελληνοβουλγαρικό, καθώς και η προοπτική συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.