Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Ένα μεγάλο αίνιγμα εξακολουθεί να παραμένει για τη Δύση ο «σκιώδης τραπεζικός κλάδος» (shadow banking) της Κίνας, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του «καλπασμού» της οικονομίας της ασιατικής χώρας, προκαλώντας, όμως ανησυχίες για το τι μπορεί να φέρει στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. 

Η ιδιαίτερη αυτή «τραπεζική βιομηχανία, η οποία γιγαντώνεται με το πέρασμα των ετών, διαθέτει δάνεια σε καταναλωτές και εταιρείες εκτός του ρυθμιστικού πλαισίου της κεντρικής τράπεζας. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εταιρείες εκμίσθωσης (leasing), εταιρείες διαχείρισης καταπιστευμάτων (trust), ασφαλιστικές και ενεχυροδανειστήρια.

«O κινεζικός σκιώδης τραπεζικός κλάδος προέκυψε λόγω των σφικτών ρυθμίσεων που επιβάλει (σωστά) η κινεζική κεντρική τράπεζα επί των τραπεζών. Τον γέννησαν η μεγάλη "δίψα" της κινεζικής οικονομίας για επενδυτικά δάνεια, σε συνδυσμό με τα χαμηλά επιτόκια που επιβάλλει το κράτος και, βέβαια, τους μεγάλους όγκους διαθέσιμων κεφαλαίων. Έτσι, μεγάλο μέρος της κινεζικής οικονομίας χρηματοδοτείται, με πολύ υψηλά επιτόκια, από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα» δηλώνει στο newpost ο οικονομολόγος, Γιάνης Βαρουφάκης. 

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο Moody's ο κλάδος διογκώθηκε την περσινή χρονιά φτάνοντας τα 37,7 τρισ. γιουάν και κατέλαβε τα δύο τρίτα (66%) του ΑΕΠ της Κίνας, σε σχέση με το μισό (52%) που της αντιστοιχούσε ένα χρόνο πριν. Ήδη έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2008.

Στα θετικά σημεία της ύπαρξής του συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, αλλά και για επενδύσεις. Δίνει τη  δυνατότητα δανειοδότησης σε όσους δεν μπορούν να λάβουν, λόγω κανόνων, από τις συμβατικές τράπεζες.

Μεγάλο μειονέκτημα είναι η έλλειψη ελέγχου που σε αρκετές περιπτώσεις έχει ευνοήσει την κερδοσκοπία, όπως και την παροχή χρημάτων σε αδύναμους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, ενώ ενδεχομένως να αποτελεί απειλή για την αποσταθεροποίηση ολόκληρου του συστήματος της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. 

Τι θα συνέβαινε, όμως, εάν επιβεβαιώνονταν όσοι κάνουν λόγο για «φούσκα» τους σκιώδους τραπεζικού κλάδου και για μια Lehman Brothers του Πεκίνου; 

«Μία κατάρρευσή του θα ήταν σημαντικό πλήγμα για την κινεζική οικονομία» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση (ανοίγοντας τις κάνουλες της επίσημης χρηματοδότησης» ενώ και «οι διασυνδέσεις της κινεζικής χρηματαγοράς με τις διεθνείς είναι πολύ περιορισμένη, οπότε ο αντίκτυπος θα περάσει στην Δύση μόνο μέσα από την ύφεση της κινεζικής οικονομίας και όχι άμεσα από τον σκιώδη τραπεζικό κλάδο».