Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 1.000 συνολικά προαπαιτούμενες δράσεις αναμένουν οι ευρωπαίοι δανειστές να υλοποιήσει η κυβέρνηση, οι οποίοι από την ερχόμενη Τρίτη θα περάσουν από κόσκινο τα στοιχεία του ελληνικού προγράμματος για να διαπιστώσουν σε ποιο σημείο βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις. 

Από την Τρίτη το πρωί οι ελεγκτές των δανειστών θα ξεσκονίσουν τα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να δουν κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και αν είναι εφικτές οι φοροελαφρύνσεις που έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρές αφού όπως διεμήνυσαν χθες οι Βρυξέλλες, θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς προβλέπουν δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών ανεξάρτητα από το τί θα πουν οι τροϊκανοί έχει συντάξει ήδη τη διάταξη που προβλέπει έως και 100 δόσεις για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ σε εφορίες και ταμεία . Παράλληλα σε ό,τι αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την επικείμενη κατάργησή της οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα εξεταστεί η επέκτασή της για έναν ακόμη χρόνο. 

Σκληρό παζάρι αναμένεται να γίνει και με τα εργασιακά καθώς οι δανειστές φαίνεται να απαιτούν να προχωρήσει το θέμα των ομαδικών απολύσεων ενώ θα εξετάσουν και το θέμα του συνταξιοδοτικού με τη συνένωση των συνταξιοδοτικών ταμείων. 

Χέρι αναμένεται να βάλουν και στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών. 

Τέλος, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν και τα κόκκινα δάνεια. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να επισκεφθούν την Τράπεζα της Ελλάδος όπου και εξετάσουν με τον Γιάννη Στουρνάρα τους τρόπους αντιμετώπισής τους.