ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζανιάς: Πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2014, 17:48 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2014, 17:48
Ζανιάς: Πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές
Facebook Twitter Whatsapp

Τη θέση πως θα πρέπει να εξαφανιστούν σταδιακά οι έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν μέσα στην κρίση διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Ζανιάς.

Τη θέση πως θα πρέπει να εξαφανιστούν σταδιακά οι έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν μέσα στην κρίση διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Ζανιάς.

Μιλώντας σε διημερίδα της ΕΕΤ και του Megaron Plus, με θέμα τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ζανιάς επεσήμανε ότι «μέσα στη λαίλαπα των αυξήσεων φόρων υπήρχαν δύο φόροι που μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα και πριν ακόμη από την κρίση. Πρόκειται για τον ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα και οι ασφαλιστικές εισφορές. Τέτοιου είδους μειώσεις φόρων και εισφορών οδηγούν την οικονομία σε ένα rebalancing το οποίο είναι απαραίτητο και το οποίο έχει επιτυχώς εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Εννοείται βέβαια πως πρέπει να εξαφανιστούν σταδιακά και οι διάφορες έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που εισήχθησαν μέσα στην κρίση».

«Στον τομέα της φορολογίας βέβαια χρειάζεται και η συνέχιση της εισαγωγής σύγχρονων συστημάτων στην φορολογική διοίκηση γιατί μόνο με βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης μπορούμε να μεταβούμε σε μια εποχή ουσιαστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών», συνέχισε ο κ. Ζανιάς.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, επεσήμανε πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα για το άμεσο μέλλον είναι ακόμη γεμάτη και αφορά κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές. Εστίασε σε επτά τομείς τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν (μαζί με τις αλλαγές στην φορολογία που προαναφέρθηκαν).

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελεί έναν τομέα στον οποίο χρειάζονται, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, πολλές ακόμη παρεμβάσεις που διορθώνουν αγκυλώσεις από την απλή γραφειοκρατία μέχρι τον καθορισμό χρήσεων γης. Επίσης, ανέφερε, χρειάζονται ακόμη παρεμβάσεις στη λειτουργία αγορών.

Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι μπορούν να φέρουν αρκετά κεφάλαια στην Ελλάδα ενώ μπορούν να έχουν έναν πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στην οικονομία. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να υποκατασταθούν δημόσια μονοπώλια από ιδιωτικά. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ισχυρή εποπτεία για διασφάλιση του δημόσιου και καταναλωτικού συμφέροντος. Σε κάποιες περιπτώσεις που η δημόσια παραγωγή κάποιων αγαθών δεν είναι αποτελεσματική πρέπει να εξεταστεί και η δημόσια παροχή κάποιας υπηρεσίας αντί της δημόσιας παραγωγής, είπε.

Η εκδήλωση της ΕΕΤ πραγματοποιείται σε συνέχεια της έκδοσης συλλογικού τόμου της ΕΕΤ υπό την επιμέλεια του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ Μιχάλη Μασουράκη και του γενικού γραμματέα της ΕΕΤ, καθηγητή Χρήστου Γκόρτσου.