Κόντρα Γαλλίας-Γερμανίας προκαλεί η άρνηση του Παρισιού να συμπεριλάβει μέτρα λιτότητας στον επόμενο προϋπολογισμό, παρά τις «συστάσεις» Βρυξελλών και Βερολίνου, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να στέλνει μήνυμα δημοσιονομικής πειθαρχίας προς πάσα κατεύθυνση.

Η Γαλλία ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό για το 2015, αναφέροντας πώς θα επαναφέρει το χρέος της εντός των ευρωπαϊκών στόχων δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε υποσχεθεί, επικαλούμενη εύθραυστη οικονομία.

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών – πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός».

Βάσει του σχεδίου του γαλλικού προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017 – κάτω από το καθορισμένο από την ΕΕ όριο του 3%.

Η Γαλλία είχε υποσχεθεί προηγουμένως στους εταίρους της στην ΕΕ πως θα κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013. Ωστόσο η γαλλική ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη ακόμη και των νέων στόχων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Παρίσι μπορεί να υπολογίζει σε συμμάχους στη Ρώμη, την Αθήνα, το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη και αλλού για να υποστηρίξει το επιχείρημά του πως περαιτέρω λιτότητα πιθανόν να είναι αντιπαραγωγική καθώς θα καταπνίξει την εύθραυστη αρχή της ανάκαμψης σε όλη την ευρωζώνη.

Η έμμεση απάντηση της Μέρκελ

Το δημοσιονομικό «αντάρτικο» της Γαλλίας στην Ευρωζώνη δεν έμεινε ασχολίαστο από την καγκελάριο Μέρκελ, έστω και αν η απάντηση που έδωσε ήταν έμμεση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι έγκειται σε καθεμιά ευρωπαϊκή χώρα να τιμήσει την υπόσχεσή της για υγιή δημοσιονομική πολιτική, προειδοποιώντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία ολόκληρου του συνασπισμού.

«Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μέρκελ σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο.

«Δεν είμαστε στο σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πλήρως πίσω μας. Γι' αυτό είναι τώρα σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη μέλη. Αποτελεί ευθύνη καθενός κράτους να κάνει τη δουλειά του για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά του« ανέφερε χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα.

Το μήνυμα, όμως προς Παρίσι και ευρωπαϊκό Νότο εστάλη...