Τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες (ABS) θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Τάκη Χατζή στο newpost για το περιεχόμενο της συνομιλίας του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο ιταλός τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, υπό όρους, στην αγορά των παραπάνω τίτλων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο).

Ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τα συγκεκριμένα ομόλογα εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Η Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων αξιόγραφων του ιδιωτικού τομέα φέτος. Θα διαρκέσει δύο χρόνια και αναμένεται να «διευκολύνει τις πιστώσεις» να χορηγηθούν στην πραγματική οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει επίσης να αυξηθεί ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη και να φθάσει κοντά στο ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, που είναι κάτω από, αλλά κοντά στο 2%.

Οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το θετικό κλίμα και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 6,38%.

Από το πρόγραμμα εξαγοράς των ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, oι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά της.