«Η φιλοδοξία του Αντώνη Σαμαρά να οδηγήσει την Ελλάδα έκτός Μνημονίου οδεύει προς μπλόκο» αναφέρει σε δημοσίευμά του το δίκτυο Bloomberg, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Οι φορείς χάραξης της πολιτικής  ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει υπό οικονομική επιτήρηση για να επιλεγεί για το σχέδιο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΚΤ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προϋπόθεση που έθεσε ο ιταλός τραπεζίτης για να αγοράσει τα ομόλογα (ABS) δημιουργεί ένα πρόσθετο εμπόδιο για τον Σαμαρά, πέραν του να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι φερέγγυα.

«Αυτή η δήλωση, το "όχι πρόγραμμα, όχι αγορές τίτλων" από τον Ντράγκι είναι μια έμμεση προειδοποίηση προς τον Σαμαρά κατά της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα», επισημαίνει στο Bloomberg ο Ανδρέας Κούτρας, διαχειριστής της SteppenWolf Capital LLC, προσθέτοντας:

«Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να βρουν και άλλους αγοραστές για αυτούς τους τίτλους, καθώς η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει τις νέες εκδόσεις μόνη της. Παρά το ότι η ΕΚΤ έχει χαμηλώσει τα κριτήριά της, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ωφεληθούν και πολύ».

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν καλυμμένα ομόλογα περίπου 20 δισ. δολαρίων.

Η Citigroup εκτιμά με έκθεσή της ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν από τις αγορές της ΕΚΤ, με τη ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα να βελτιώνεται, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση των δανείων προς την πραγματική οικονομία, με το Bloomberg να σημειωνει ότι αυτά τα πιθανά οφέλη ίσως να μην επιβεβαιωθούν εάν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα.

«Παρ' ότι η ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει υπό κάποιας μορφής εποπτεία, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει το είδος της εποπτείας αυτής», λέει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.