Συνάντηση με το Προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) είχε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με επίκεντρο τη ναυτική εκπαίδευση και την τόνωση της απασχόλησης στους Έλληνες ναυτικούς.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε τη συνεργασία με την ΕΕΕ και την υποβολή προτάσεων από την πλευρά των εφοπλιστών για να επιτυγχάνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο η απορρόφηση των αποφοίτων σπουδαστών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στα πλοία ελληνικής ή ξένης σημαίας.

Για τις ιδιωτικές σχολές ναυτικής εκπαίδευσης ο υπουργός είπε ότι έχουν ως σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ναυτικής εκπαίδευσης που παρέχονται στη χώρα. «Αντάξιες των προσδοκιών των ναυτικών και του εμπορικού μας στόλου»,τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, καταλήγοντας ότι «η λειτουργία των ιδιωτικών σχολών θα έχει έναν επιπλέον στόχο, την ευελιξία στην εξυπηρέτηση των ναυτικών, που θα αποκτήσουν ευχερέστερη πρόσβαση στις εκπαιδεύσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ναυτολόγησή τους όλο το χρόνο και όχι με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την ανακαίνιση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, την αναβάθμιση τους σε εκπαιδευτικό εξοπλισμό, αλλά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, τόνισε ότι η Ένωση ήδη έχει προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα χορηγιών για την ανακαίνιση των σχολών της Σύρου και της Ύδρας, ενώ ακολουθούν οι σχολές της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, της Χίου και των Οινουσσών.

Έμφαση έδωσε, επίσης, στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλαισίου που διέπει την ελληνική ναυτιλία, λέγοντας ότι:

«Όλες οι μελέτες από ερευνητικά ινστιτούτα όπως το ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι υπάρχει μία δυναμική για την ελληνική ναυτιλία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που φθάνουν έως τις 200.000. Είναι στο χέρι μας αυτό να το κάνουμε πράξη».